Ardahanın Yemek Kültürü

16 Mart 2014 Pazar0 yorum

Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır. Bu nedenle Ardahan'da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiştir. Yörenin yemek kültürü ağırlıklı olarak tahıl, et ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır. Tahıl ürünü olarak en çok arpa ile buğday kullanılır. Kaz etinin yörede ayrı bir yeri bulunmaktadır. Sığır ve ko­yun eti de yaz aylarında taze, kış aylarında da kavurma olarak fazlaca tüketîlmektedir. sebze cinsîn­den gıda maddelerinin başında ise patates, kuru fasulye ve soğan gelir. Yörenin kendine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan çorba olarak ayran aşı, helle aşı ve püşrük aşını, hamur işi olarak bişi, mafiş, kayıtma, hingal, kete ve katmeri, tatlı olarak da, baklava, lokum tatlısı, irmik helvası, un helvası ve hasutayı sayabiliriz.

Hamur işi
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir. Yöresel Yemekler -Un çorbası -Kesma Aşı -Höre Aşı -Keleçoş -Cinar çorbası -Kelemkeşir çorbası -Puşruk Aşı -Ayran Çorbası -Süt Çorbası -Evelik Çorbası -Pışırık Aşı -İşkembe Çorbası -Lokma -Un helvası -Sütlaç -Şekerleme -Etli Hengel -Kayıtma -Gevrek -Lokum -Bişi -Feselli -Kete -Mafiş -Kül pağaça -Karnı çırık -Pileki ekmek -Gaçabur -Erişte -Kesme makarna -Gagala -Gözlük -Katmer

Etli mantı Ardahan ilimizin Hanak ilçemizin yöresel yemekleri Ardahan yöresinde ünlü olan mantı, yöresel degimle hınkaldır. Hayvansal ürünlerden ayrıca peynir yaparlar.
Çürük peynir veya tulum peynirden de kızgın yagda eritilerek yapılır. Halk arasında peynir kavurması denir. Yumurta yemegi vardır. Halk arasında yaglı kaygana denilir. Kaygananın özelligi kahvaltıda tereyagı ya da sarı yagla kızgın yağda pişirilir

Bitkiler  ve Balık
Tarlalardan deve dikeni, külül, yağlı külül, yemlik, madımak, sincar vb. Bunlardan yemlik, külül, yaglı külül, deve dikeni toplanarak yenir. Sincar, madımak ise yemekleri yapılır. (Sulakçayır) büyük çayda yetisen alabalIk balık vardır. Ona dağ alası denilir. Kırmızı renkli pul pul olur. Alabalıktan bahsetmisken kendi yagında pismesi çok güzel olur...
Sosyal Ağda Beğen :

Yorum Gönder